Wyposażenie gastronomii Kompleksowo od 2013

Wiele gałęzi gospodarki swoją charakterystyką wymusza na przedsiębiorcach coraz to nowsze i ciekawsze rozwiązania, wymagające solidnego przygotowania biznesowego. Z pełną świadomością można stwierdzić, iż tak samo jest w branży gastronomicznej. Osoby, które miały okazje tworzyć biznes gastronomiczny doskonale wiedzą, z jakimi problemami i komplikacjami wiąże się przygotowanie i prowadzenie lokalu gastronomicznego. Istotnym elementem każdego lokalu gastronomicznego jest jego zaplecze sprzętowe. To jakim wyposażeniem dysponuje restauracja lub mała gastronomia ma decydujący wpływ na jakość wydawanych potraw, a także na jakość Obsługi Klienta lub czasu wydawania dań.

Bez względu na rodzaj lokalu, czy  jest to mała budka z hamburgerami lub hot dogami, lokal z kebabami, czy wreszcie wykwintna restauracja specjalizująca się w wyszukanych potrawach, wszystkie te miejsca nie mogłyby funkcjonować bez odpowiedniego i często specjalistycznego sprzętu.
Nie liczy się tutaj menu, ceny czy też warunki, w jakich usytuowany jest lokaj, wszystkie muszą być wyposażone w odpowiedni sprzęt po to, aby we właściwy, zintegrowany sposób świadczyć usługi gastronomiczne. Nie sposób wyobrazić sobie lokalu gastronomicznego bez odpowiedniego sprzętu, stanowiącego niezbędne wyposażenie. 

Warto również zauważyć, że sprzęt przeznaczony do lokali gastronomicznych zasadniczo różni się od tego, który  każdy posiada we własnym gospodarstwie domowym. Kuchenki, ekspresy i różne specjalistyczne urządzenia, choć zasadniczo mogą przypominać te domowe, ich funkcjonalność i parametry zdecydowanie różnią się od tych, które znajdują się niemal każdej kuchni. Co więcej, jakoś sprzętu gastronomicznego może mieć decydujący wpływ na sukces jaki lokal może odnieść. Ciągłe wymiany psującego się sprzętu na pewno nie wpłyną pozytywnie na to, jak klienci będą postrzegali lokal, a i pracownicy z pewnością odczują dyskomfort związany z pracą.

Dlatego też inwestycja w profesjonalny sprzęt gastronomiczny na pewno się zwróci i przyczyni się do większego komfortu pracy. Wszelkie działania należy rozpocząć od dokładnego przeanalizowania zapotrzebowanie lokalu i dopasowania odpowiedniego sprzętu do potrzeb.

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny z dotare.pl?

Priorytetem podczas wyboru niezbędnych urządzeń jest rodzaj lokalu. Inny sprzęt będzie potrzebny podczas urządzania pubu, restauracji, a jeszcze inny podczas zagospodarowania przestrzeni w barze szybkiej obsługi.
Niemniej jednak, są pewne urządzenia, które bez względu na rodzaj przygotowywanych posiłków stanowią podstawę w trakcie wyposażania lokalu gastronomicznego: urządzenia grzewcze, zastawa stołowa, zastawa bufetowameble ze stali nierdzewnej , piece , wyposażenie kuchninarzędzia do obróbki mechanicznej akcesoria oraz sprzętów, które pomogą utrzymać czystość otoczenia oraz pracowników .

Istotnym kryterium jest też wielkość samego lokalu i szacowana liczba klientów.

Z pewnością w każdej nawet małej gastronomii przydadzą się  urządzenia chłodnicze i mroźne. Urządzenia chłodnicze to nieodstępny atrybut lokalu gastronomicznego. Są one priorytetem, każdy bowiem musi zabezpieczyć żywność przed zepsuciem. Wiadomo, że nie wszystkie produkty kupowane są na bieżąco i niektóre muszą zostać przechowane. Żeby zachować odpowiednią świeżość produktów zamrażarka czy chłodnia jest niezbędna.  

Odpowiednie przechowywanie żywności będzie najważniejszym gwarantem jej świeżości. Jednak zamrażarki to oczywiście nie wszystko. Wyposażenie lokalu może uwzględniać różnorakie szafy chłodnicze, których temperatura chłodzenia wynosi od -3 do +10 stopni w zależności od producenta i wymaganego zastosowania.
Dostępne są także lady chłodnicze, które z kolei nadadzą się doskonale do barów sałatkowych. W ofercie dotare znajdują się regały, lady, szafy chłodnicze każdej wielkości i długości. Można wyróżnić dwa rodzaje regałów: regały chłodnicze z agregatem wewnętrznym, a także regały chłodnicze pod agregat zewnętrzny.

Jest to jedynie część wyposażenia, która z pewnością będzie użyteczna w gastronomii. Bardzo pomocny zwłaszcza w przypadku restauracji jest stół gastronomiczny. To idealne urządzenia do krojenia półproduktów i na nim kucharze wykonują większość czynności. Musi być przestronny i jednocześnie łatwy w utrzymaniu i czyszczeniu. Codziennie przez ten stół będzie przewijać się setki produktów. Niewątpliwie najlepsze stoły są wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ zapewniają wytrzymałość i są łatwe w utrzymaniu w czystości.

Do szybkiego zmywania służą profesjonalne zmywarki gastronomiczne, dzięki, którym lokal zaoszczędzi wiele czasu i energii. Dodatkową zaletą jest także zmniejszenie kosztów związanych z potłuczonymi naczyniami, które z pewnością zdarzają się dosyć często w przypadku ręcznego mycia, zwłaszcza podczas sporej intensyfikacji działań w kuchni.

Czym jest kuchnia bez odpowiedniego pieca? Bez takiego urządzenia nie da się nic ugotować, czy upiec. Piece gastronomiczne (aktywny link) to nieodzowny element dobrze wyposażonej kuchni w restauracji. Dzięki piecom konwekcyjno-parowym pracownicy otrzymują narzędzie do różnorodnej obróbki żywności. Umożliwiają pieczenie, opiekanie, gotowanie i przy tym pozwolą na zaoszczędzenie sporej kwoty wydawanej na energię elektryczną. Dodatkowo takie piece zdecydowanie ograniczają ilość wykorzystywanego tłuszczu w potrawach.

Podstawowe sprzęty i wyposażenie w każdej gastronomii

Jak nietrudno się domyślić przedstawione urządzenie to zaledwie kropla w morzu potrzeb każdego lokalu gastronomicznego. Są to urządzenia, które ułatwiają pracę i pozwalają na szybsze przygotowanie potraw.

Dobrze wyposażona kuchnia to podstawa, ponieważ dzięki niej potrawy serwowane w danym lokalu będą wysokiej jakości, a praca będzie przebiegać szybko i profesjonalnie. Wiadomo też, iż w każdej kuchni, nawet domowej, powinien znaleźć się porządny komplet noży i odpowiednie przybory kuchenne. W restauracji czy nawet w  małej gastronomii te przybory to podstawowe elementy wyposażenia. Jeden komplet noży w przypadku dużej kuchni restauracyjnej to zdecydowanie za mało. Jednocześnie paleta urządzeń przeznaczonych do użytku w gastronomii jest bardzo szeroka (aktywny link). Znajdują się w niej między innymi roboty kuchenne, mikser, blendery, piły do kości, gofrownice, naleśnikarki, tostery, kuchenki mikrofalowe i frytkownice.

Kropla w morzu potrzeb - wyposażenie gastronomii z dotare.pl

Istnieje jeszcze wiele aspektów wyposażenia lokalu gastronomicznego, ponieważ, zazwyczaj posiada on dwie sale. Urządzenia wymienione powyżej znajdą zastosowanie tylko na zapleczu, czyli w kuchni restauracji, jednak na sali również potrzebne są sprzęty wyposażenia lokalu gastronomicznego.

Należy tu wspomnieć przede wszystkim o zastawie stołowej. Sztućce mogą, a nawet powinny być dostosowane do stylu, w jakim urządzone jest dane miejsce, aby odpowiednio podkreślać charakter lokalu. Co więcej, sztućce i zastawa stołowa to nie wszystko. Liczy się jeszcze wystrój wnętrza, meble i wszystkie drobnostki, które podnoszą rangę i jakość tej restauracji. Sytuacja jest nieco prostsza w przypadku barów szybkiej obsługi, czy pomniejszych restauracji lub po prostu jadłodajni. W takim przypadku wystrój już nie jest aż tak istotny, chociaż z pewnością nikt nie lubi jeść nawet najdoskonalszego dania w nieprzyjemnym otoczeniu.

Dobranie właściwego sprzętu do lokalu gastronomicznego wiąże się z dokładnym przeanalizowanie wszelakich potrzeb i sprzętów w celu najlepszego dopasowania wyposażenia kuchni, zaplecza i sali, do profilu lokalu, jaki ma powstać.

Oczywistym, jest fakt, że będą się one znacząco różnić między restauracjami, a barami, jednak jedna kwestia pozostaje wciąż bardzo ważna w obu przypadkach: profesjonalizm, którym dysponuje zespół specjalistów z dotare.pl. Ten zespół profesjonalistów podpowie, jak wyposażyć lokal gastronomiczny, aby we wczesnej, jak i późniejszej fazie rozwoju funkcjonował jak najlepiej to możliwe i jednocześnie utrzymał poziom swoich usług na bardzo wysokim poziomie.